22 April 2021, 08:30
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 22 April 2021, 14:45 door Grey240Polar.)
(20 April 2021, 12:27)gerbenvdlindeu schreef: Het is even geleden dat ik wat heb geplaatst, maar ben afgelopen dagen erg druk geweest met het zoeken naar het probleem. Grey240Polar gaf aan dat het scheiden van de verschillende massa´s belangrijk is (power ground of signal ground), dus heb alle verschillende massa's losgehaald en per stuk doorgemeten en gecontroleerd of deze niet door elkaar waren aangesloten. Na dit allemaal te hebben gedaan kwam ik er achter dat ik bijna alles goed had aangesloten op één massapunt na. Dus die heb ik ook goed aangesloten. Helaas nog steeds progressie op dat moment, motor sloeg nog niet aan.
Ik heb me denk ik niet helemaal goed uitgedrukt, want dat was niet wat ik bedoelde te zeggen.
De massa's zitten allemaal aan elkaar, maar in het ontwerp is er wèl voor gezorgd dat de stroomkringen van kleine signalen en grotere verbruikers niet samen lopen over dezelfde kabels.
Dus om even naar de twee punten op het inlaatspruitstuk te kijken: als je die met elkaar verwisselt heeft dat geen enkele invloed op de werking, en dat heb je dan ook ondervonden.
Citaat:Wat ik vreemd vond is dat wanneer ik de motor probeerde te starten na een langere tijd (nachtje wachten) dat ik de injectoren voor een héél kort moment even voelde klikken, maar dat stopte dan ook direct weer. Toch zette dit mij wel aan het denken. Heb het er met verschillende mensen nog eens over gehad. Iemand gaf aan dat het misschien zo zou kunnen zijn dat de ECU een bepaald signaal niet krijgt, dus dat de computer nog iets extra's nodig heeft om te kunnen lopen.
Wat het dan kon wezen wist ik natuurlijk niet maar via via ben ik in een of andere groepsapp terecht gekomen met een hele boel Volvo fanaten. Hier heb ik het probleem ook eens voorgelegd. Na wat discussie gaf iemand aan dat het wel eens de startonderbreker kon wezen. Ik had geen idee dat deze ECU's met startonderbreker waren gemaakt maar blijkbaar bepaalde modellen wel. Typenummer opgezocht en ja hoor, mijn ECU had een startonderbreker. Je kan dit schijnbaar niet makkelijk omzeilen. Wat je wel kan doen is zorgen dat je de originele sleutel en contactslot erbij hebt (dus van de 940). Die geeft de ECU dan het signaal dat de (bijbehorende) sleutel in het contact zit en de motor dus gestart kan worden. Maar goed, sleutel en contactslot had ik al lang niet meer. Wat ook nog een optie was is het gebruiken van een getunede ECU, waarin de startonderbreker eruit is geprogrammeerd (immobilizer delete). Dat kwam goed uit! Want ik heb nog een 940 met een aangepaste ECU.
Snel de man die dit heeft gedaan een appje gestuurd en jawel, de chip heeft de 'immobilizer delete' mod. Dus; heb deze ECU in m'n 244 gezet en ja hoor, starten en lopen!
Echt, je verzint het niet maar het zat hem dus hierin. Ben erg blij dat het probleem nou is opgelost. Kon aan de bedrading zoals ik het had aangesloten weinig vinden dus vond het al vreemd.
Maar goed, bedankt voor jullie hulp in ieder geval, heeft mij wel geholpen veel dingen uit te sluiten!
Goed om te weten dat je het hebt opgelost!
En dit is sowieso interessante info want niet iets waar je doorgaans met een 240 mee te maken krijgt. Maar er wordt nogal wat uitgewisseld aan onderdelen tussen de 2/7/9-serie die compatible zijn. Ik heb bijv. een 940 ECU in mijn 245, maar die heeft kennelijk niet de startonderbreker-functionaliteit. Bovendien ondersteunt die ook nog de OBD-I (het diagnostiek-kastje bij de veerpoot).
1992 240 Polar (245) *Nr. 2* B200F M47