Berichten: 22
Topics: 10
Lid sinds: Nov 2020
Goedemorgen allen.
Binnenkort wil ik de accubak gaan aanpakken. Ik heb een nog een MIG/MAG lasapparaat uit de tijd dat ik 240 (carburateur / ontsteking met contactpunten) reed. Geregeld moest ik wat lassen voor de jaarlijkse APK. Dat was een kwestie van de accupolen losmaken en gaan.
Maar ja, nu heb ik een 940 uit "96
Concreet is dan ook mijn vraag: Wat moet ik doen / welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen dat de elektronica (zoals dynamo / ecu / ontstekingsmodule en weet ik wat allemaal niet meer) niet beschadigd raakt.
Mvg. Jan
Berichten: 9.863
Topics: 82
Lid sinds: Apr 2006
7 June 2022, 15:20
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 7 June 2022, 15:33 door Marc1970.)
Ik heb zelf altijd de plus en minpool losgemaakt, en de massaklem in de buurt van het laswerk. Waarschijnlijk is dat nergens goed voor maar kan ook geen kwaad.
Er zijn ook mensen die alles juist aangesloten laten omdat de accu als enorme demper tegen spanningspieken werkt. Ik heb beide geprobeerd (per ongeluk) en mijn 240 dynamo's en ECU's hebben nergens last van gehad (in elk geval niet van MIG MAG lassen). Dat was wel laswerk bij de laadvloer, dus ver weg van de elektronica.
De ECU zakt na een paar minuten zonder spanning op nul en 'vergeet' alle tijdelijke settings en foutcodes, en als ie dan weer aangesloten wordt begint ie op z'n standaard programmaatje en leert alles weer bij (stelt niks voor).
Van airbags weet ik zo goed als niks, maar ik gok dat die redelijk afgeschermd zijn en zelfs beter dan de ECU, elektrisch.
Als je autoradio een code heeft moet je die misschien eerst opzoeken.
Volvo 940 1997 Volvo 144 1969
Berichten: 22
Topics: 10
Lid sinds: Nov 2020
Goedemiddag Marc.
Bedankt voor jouw tip(s).
Auto is (redelijk

) compleet uitgerust, met airbags en ik meen (pyrotechnische) gordelspanners. Als "ervaringsdeskundige" (

) heb ik zelf mogen ondergaan wat er plaatsvindt als deze "knallen". . . Was in mijn S70. Zou ook wat zijn als bij de eerste las de hele buurt naar mij toe komt rennen om te zien wat er aan de hand is . . . .
Mvg. Jan
Berichten: 684
Topics: 60
Lid sinds: Feb 2006
11 June 2022, 12:18
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 11 June 2022, 12:21 door Grey240Polar.)
Ik heb bij een autoschadehersteller wel eens een overspanningsbeveiliging over de accupolen zien staan. Hij wilde kennelijk niet het hele systeem spanningsloos maken.
Stroom loopt alleen in kringetjes en via de weg van de minste weerstand. Als je - zoals Marc1970 al schreef - de massaklem in de buurt van het laswerk houdt, verwacht ik niet dat er elders in het systeem problemem optreden.
Om dat te illustreren (don't try this at home): als je met je vinger zo'n elektrische vliegenmepper aanraakt krijg je een oplawaai. Pak je nu een volledig geleidend voorwerp, bijv. een mes of achterzijde van een vork, en steekt die in de vliegenmepper, dan vonkt het behoorlijk, maar jij voelt helemaal niks omdat je geen deel uitmaakt van het circuit ondanks dat je - elektrisch gezien - er wel contact mee hebt (en ja, dat heb ik zelf uitgeprobeerd).
1992 240 Polar (245) *Nr. 2* B200F M47
Berichten: 22
Topics: 10
Lid sinds: Nov 2020
Goedemorgen Gray240Polar.
Met betrekking tot de 12V overspanningsbeveiliging heb ik het volgende gelezen:"Onderdrukt voortdurend de ontstane spanningspieken tot onbedenkelijke waarden en beschermt op die wijze het boordnet tegen overspanningen. Voorkomt beschadigingen aan de boordelektronica bij het opladen van de ingebouwde accu, resp. bij laswerkzaamheden".
Voor die 5 euro dat zo'n beveiliging kost, ga ik het risico niet aan van beschadigde elektronica.