Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pulsair vraagje
#11
Martin245 schreef:Waarom heb je eigenlijk de zaak dichtgestopt? Als het werkt, werkt het. Er zijn 2 dingetjes waarom je het zou verwijderen: Je wilt je uitlaat langer heel houden (door de koele lucht slaat de koolaanslag vroeger neer op de binnenkant van je uitlaat, waardoor die eerder door zou kunnen rotten) of je wint een paar luttele PK-tjes omdat de uitlaatgassen heter blijven als ze door je spruitstuk rennen.
Ik vond de volle 1,5 % winst in CO-uitstoot best de moeite waard dus vandaar dat ik het weer gerepareerd heb.

Koolstof is chemisch zo goed als inert, dus ik zie niet in waarom koolaanslag je uitlaat zou aantasten (behalve dan dat er misschien ook verontreinigingen mee neerslaan in de koolaanslag, maar ik heb daar verder weinig praktische ervaring mee). Hooguit verslechtert de koolaanslag de doorstroming, hoewel er ook gevallen denkbaar zijn waarin een beetje koolaanslag juist positief werkt op de stromingsweerstand.

Als je het benzine-luchtmengsel ontsteekt, ontstaat er in principe CO2 en water. Maar in de praktijk heb je altijd te maken met onvolledige verbranding, waarbij ook CO en onverbrande koolwaterstoffen (CH) ontstaan. CO en CH zijn produkten van onvolledige verbranding en zijn dus per definitie brandbaar, hoewel het in principe een drempelreactie is (je moet het mengsel boven een bepaalde temperatuur brengen om de verbranding te beginnen), en er moet voldoende zuurstof beschikbaar zijn. Dus vandaar een PulsAir: de uitlaatgassen zijn nog voldoende heet, dus als je zuurstof toevoegt zullen CO en CH verbranden naar CO2 en H2O.

Als er al een invloed is in de uitlaat dan verwacht ik dat de temperatuur in een PulsAir uitlaat *hoger* is vanwege de exotherme verbranding. Een heter spruitstuk zal eerder oxideren en wellicht eerder gaan lekken. Ik zou eerder *minder* koolaanslag verwachten in een PulsAir uitlaat omdat C en CO zoveel mogelijk worden verbrand naar gasvormig CO2 en de uitlaat verlaten.

Ik weet het niet zeker, maar het zou best kunnen dat een PulsAir de CO en HC naar beneden brengt, maar dat je wel meer NOx uitstoot. De productie van NOx is een evenwichtsreactie die meer naar de NOx-kant verschuift met toenemende temperatuur.
Antwoord
#12
Mijn wijsheid is (helaas?) ook maar forumwijsheid......
WvR schreef:Koolstof is chemisch zo goed als inert, dus ik zie niet in waarom koolaanslag je uitlaat zou aantasten (behalve dan dat er misschien ook verontreinigingen mee neerslaan in de koolaanslag, maar ik heb daar verder weinig praktische ervaring mee)
Dat laatste is het geval. Een uitlaat rot meestal van binnenuit door. Rijd je voornamelijk lange afstanden dan duurt dat heel lang, bij veel korte afstanden veel korter. Condens van de niet goed opgewarmde motor reageert met de verontreinigingen (ik meen dat er een base ontstaat, maar kan het nu niet nazien. Zit op m'n werk) en blijft lekker hangen in de koolaanslag.
WvR schreef:Als er al een invloed is in de uitlaat dan verwacht ik dat de temperatuur in een PulsAir uitlaat *hoger* is vanwege de exotherme verbranding. Een heter spruitstuk zal eerder oxideren en wellicht eerder gaan lekken. Ik zou eerder *minder* koolaanslag verwachten in een PulsAir uitlaat omdat C en CO zoveel mogelijk worden verbrand naar gasvormig CO2 en de uitlaat verlaten.
Er zijn dus diverse posts te vinden op diverse forums waarin geroepen wordt dat je het er beter zsm vanaf kan gooien ivm het dichtslibben van de uitlaat. vandaar de forumwijsheid.... Big Grin
Ik heb het spruitstuk of de vlampijp nog nooit los gehad, dus ik heb geen idee hoe die eruit zien van binnen. (Gaat wel gebeuren, heb een lekke uitlaatspruitstukpakking) Wat je vertelt is logisch. De combinatie van forumuitspraken en de, tijdens de lekkage bij mij, dichtgegroeide aansluiting van de PulsAir deed mij vermoeden dat de forumuitspraken zeker waar konden zijn.

Overigens: 1 lekke PulsAir-aansluiting leverde mij een CO-uitstoot van 1,7% op. Na kunstig kliederwerk met GunGum is dat 0,2% geworden (bij stationair) Bij de laatste APK begon de keurmeester dan ook spontaan met een viergasmeting. En ik heb helemaal geen kat.....
`88 245, B230K, M47
Antwoord
#13
Inderdaad, het verhaal van het doorroesten van de uitlaat kende ik ook, maar het ligt dus niet aan de koolaanslag, maar aan de chemische samenstelling van het condenswater in de uitlaatgassen (les: bij erg koud weer niet alleen maar korte ritjes maken :-)) ).

Ik kan me voorstellen dat de aansluiting van de PulsAir dichtslibt want door de constante doorstroming met frisse lucht zal die aansluiting een vrij lage temperatuur hebben.
Antwoord


Lijst met mogelijk verwante topics
Topic Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  LPG afstellen, Pulsair afdoppen? Arjan. 7 8.645 24 January 2018, 19:00
Laatste bericht: Marc1970
  Motor uit V40 classic vraagje (swap in 140) Madman 7 5.772 31 December 2015, 12:01
Laatste bericht: Madman
  pulsair systeem verwijderd, fluitje van een (40) cent! 245GLE1981 0 1.933 3 August 2015, 22:40
Laatste bericht: 245GLE1981
  vraagje over spruitstuk Roboer 3 3.253 8 April 2014, 21:46
Laatste bericht: Marc1970
  Vraagje: Tartarini dampgas LPG systeem Estoque 12 8.458 4 November 2013, 17:13
Laatste bericht: Estoque
  Vraagje lpgschakelaar henqui 10 4.926 12 October 2013, 21:39
Laatste bericht: henqui
  vermogen verdamper genoeg of te krap? Tevens vraagje over welke naald voor stromberg Jeroen V 24 13.520 31 July 2012, 06:28
Laatste bericht: Jeroen V
  Vraagje over brandstofpompen Injectie motor Zuurstar 6 5.102 2 January 2011, 15:11
Laatste bericht: Zuurstar
  Stromberg vraagje Jeroen V 4 2.813 5 June 2010, 12:59
Laatste bericht: Jeroen V
  LPG vergasser te klein en vraagje over kickdown kabel Jeroen V 5 5.142 29 April 2010, 12:54
Laatste bericht: Jeroen V

Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)