17 September 2009, 16:47
Dat wist ik wel, maar ik bedoel de type benaming. De maritieme (red)bocks beginnen met AQ, de bijbehorende keerkoppelingen zullen ook wel een standaard codering hebben.
Stroom draaien met een B21A
|
17 September 2009, 16:47
Dat wist ik wel, maar ik bedoel de type benaming. De maritieme (red)bocks beginnen met AQ, de bijbehorende keerkoppelingen zullen ook wel een standaard codering hebben.
1 October 2009, 21:16
Heb je de generator al aangeschaft? Er zijn namelijk ook 3000rpm uitvoeringen, die kun je er koud (monoblock) achter sleuten. Enkellager generatoren hebben een "felexplate" koppeling, die kun rechtstreeks monteren op het vliegwiel. Het geheel wordt gecentreerd door een klockflens tussen het vliegwiehuis en de generator aanflensing (deze zul je zelf moeten maken) Als je de motor continu op 2900 rpm kunt laten draaien middels een Volvo cruiscontrol unit
![]() In bepaalde gevallen kan de B21 ca. 100kW leveren, lijkt me sterk dat je er zijlinks niet ca. 20kW (16kW + verliezen) af kunt takken. Dynamo, waterpomp en AC pomp samen gaan in de piek samen ook richting 10-15 kW en geef toe je gaat je generator toch ook niet continu met met 16 kW belasten. Super projectje trouwens. M.vr.gr en suc6 Arno Borgonjen, Volvo liefhebber en Servicemanager bij Bredenoord Aggregaten in Apeldoorn.
1 October 2009, 22:15
a.borgonjen schreef:Heb je de generator al aangeschaft? Er zijn namelijk ook 3000rpm uitvoeringen, die kun je er koud (monoblock) achter sleuten. Enkellager generatoren hebben een "felexplate" koppeling, die kun rechtstreeks monteren op het vliegwiel. Het geheel wordt gecentreerd door een klockflens tussen het vliegwiehuis en de generator aanflensing (deze zul je zelf moeten maken) Als je de motor continu op 2900 rpm kunt laten draaien middels een Volvo cruiscontrol unit Ik denk dat de truc van John is om de generator aan het net te koppelen, althans, dat neem ik aan (lijkt mij het mooiste). Zelf weet ik niet genoeg van deze spullen om een overzicht te hebben van wat allemaal kan. de regulateur moet geen enkel probleem zijn voor iemand met wat kennis van regeltechniek. met een cruisecontrol (van het merk Hella bijvoorbeeld) moet het ook wel goed te doen zijn, maar bij netkoppeling zal het net weer anders zijn. Ik zou tzt dan kijken naar iets digitaals, de motor mooi langzaam laten starten, diverse parameters controleren etc... ![]()
240 | 1991 | B230F+T | M90 | 291 KKm | Bilstein B6/Koni
2 October 2009, 09:45
Bij een netkoppeling zit je met een synchronisatieprobleem .
Op het moment van inschakelen moeten fase,spanning ,en frequentie gelijk zijn met het net. Er moet dan synchronisatieapperatuur toegepast worden. En een netbeheerder zit niet te wachten op mensen die het net gaan bevuilen.
Volvo Amazon , 1966 B230FK , 15G op 0,6 bar.
2 October 2009, 16:02
edwin schreef:Bij een netkoppeling zit je met een synchronisatieprobleem . het is toch best vaak toegepast. met de juiste apperatuur is het geen probleem. Maar inderdaad, niet zomer met een oude asynchroonmotor terug gaan pompen (wel aantrekkelijk want ik heb er nog een redelijk sterke...) terugleveren is met de juiste vergunning etc volledig legaal.
240 | 1991 | B230F+T | M90 | 291 KKm | Bilstein B6/Koni
4 October 2009, 09:55
Heren,
Het is niet de bedoeling terug te gaan leveren aan het net. Tenminste niet met deze installatie. Misschien in de toekomst met een kleintje en een a-synchrone generator/motor. Zeer simpel. Netbeheerders moet je niet teveel vertellen. En weinig medelijden mee hebben, hebben ze met jou ook niet. De generator die ik nu heb is een synchrone, dubbelgelagerde Newage/Stamford uit een schip. Ben nog steeds aan het dubben over de overbrenging. Het zou zo maar kunnen dat ik de generator ruil tegen een 3000 toeren generator en Arno zijn idee volg en een iets lagere frekwentie voor lief neem. Directe koppeling is toch mijn favoriet. Heb je nog wat liggen om te ruilen, Arno? Regelaar is inmiddels gevonden. Ouderwetse mechanische regelaar, die in de boormachine bij 2600 toeren begint te reageren. Gelukkig is het ding af te stellen. Echter eerst nieuwe lagers erin. Yankee collega- gassers hebben cruise controls geprobeerd, maar met matig resultaat. Meestal reageren ze te laat. Ik neem m'n tijd voor het project; meestal hoef je dan niet teveel zaken weer af te breken. Bovendien wil ik eerst nog de puntjes op de i zetten voor de vergasser voor de grasmaaier. 3 pk op houtgas. Kan eigenlijk niet en de traditionele berekeningen houden geen stand. Maar met trail and error lijkt het toch te gaan lukken. En ik overweeg de installatie van de Volvo op een aanhangertje te zetten. Nu is het toch slechts een 2-persoons auto. Voor geïnteresseerden: ik sta het weekend van 24 oktober met de houtgasmobiel op de Volvo Klassiekerbeurs in Utrecht. Groet, DJ http://woodgas.nl/
4 October 2009, 10:08
prachtig hoor om op deze manier te lezen over de techniek. Leuk topic, ga zo door heren!
![]() "Volvo - not everybody's car - but who wants to be everybody?"
4 October 2009, 11:00
Citaat:Netbeheerders moet je niet teveel vertellen. En weinig medelijden mee hebben, hebben ze met jou ook niet. Precies ! Was ook niet te bedoeling om hier met het vingertje te zwaaien...
Volvo Amazon , 1966 B230FK , 15G op 0,6 bar.
|
« Ouder topic | Nieuwer topic »
|