Berichten: 121
Topics: 22
Lid sinds: Sep 2008
Morgen spannende dag:
Nadat anderhalve week terug de koppakking en waterpomp vervangen zijn, moet de klus nu afgemaakt worden:
- spanrol plaatsen
- Controle timing van drie assen
- Riem leggen
- krukaspoelie-bout monteren
- riem spannen
- vliegwiel deksel.
- v-snaar, fan etc.
Misschien dat ik nu iets vergeet te noemen, maar ik vraag me toch wat af: Hoewel het bij een b21 volstaat om alleen het voorste deel van de krukaspoelie te demonteren, heb ik dit niet gedaan. Ding zat te vast. Dus vliegwiel-kap gedemonteerd, schroevendraaier ertussen en de centrale poeliebout losgedraaid. Dat deksel kreeg ik overigens niet met iets anders dan een persluchtsleutel losgedraaid.
Vraag is, ik lees nu dat deze bout straks met 160Nm moet worden aangedraaid. Is een simpele schroevendraaier tussen de tandjes van het vliegwiel en de achterkant van het motorblok Ãcht voldoende om dit geweld tegen te houden?
Tweede vraag: Er kwamen vier korte en twee lange buiten uit dat vliegwieldeksel (kan ook omgekeerd zijn, kan het nu niet nakijken). Weet iemand zo uit zijn hoofd waar kort en lang horen? Er gaan er iig twee door de versn.bak en vier in het onderblok.
Bijgaand twee plaatjes, niet per sà als toelichting, wel omdat het misschien leuk is om te zien:
[img width=450 height=600]http://lh5.ggpht.com/_uT2OxkSZvbs/TN7QGKXWYSI/AAAAAAAAAwA/goSc7dGiWrA/s800/IMG_0030.jpg[/img]
[img width=800 height=600]http://lh3.ggpht.com/_USvhRHwupAo/TO2DyHvNI5I/AAAAAAAAAVE/N_Qev3HC7pE/_1010038.JPG[/img]
244 DL '76
Berichten: 9.863
Topics: 82
Lid sinds: Apr 2006
Hartstikke leuk om te zien! Een hoekig ijzeren voorwerp bij wijze van wig klem laten lopen tussen de starterkrans en ÃÃn van de paspennen is meer dan genoeg om 160 Nm te houden. Officieel is er een tegenhouder die iets van 3 tanden van het vliegwiel vastklemt, maar 1 tand houdt het ook.
Vliegwieldeksel = koppelingshuis? Dan heb je 8 bouten, waarvan 6 M10: de twee langste voor de startmotor, twee kortere voor bovenin, en twee nog kortere aan de uitlaatkant. Twee dunnere zitten in een alu steungeval.
Volvo 940 1997 Volvo 144 1969
Berichten: 121
Topics: 22
Lid sinds: Sep 2008
Niet het koppelingshuis. Maar onderstaand plaatje wijst erop dat ik het net verkeerd genoemd heb. Het heet dus 'reinforcing bracket'.
Met die pijl wijs ik ongeveer de plek aan waar al een keer een schroevedraaier tussen heeft gezeten.
[img width=800 height=310]http://lh5.ggpht.com/_USvhRHwupAo/TO2NkDCnDfI/AAAAAAAAAVY/8hvkOHpmt_4/s912/reinforcing%20bracket.jpg[/img]
Ik begrijp niet wat je bedoelt met paspennen. Mogelijk ga je er vanuit dat het koppelingshuis er af is. Situatie die ik had is op volgend plaatje te zien:
Op de plek waar LOS staat heb ik bij demontage al een schroevendraaier gehad om de as te blokkeren.
Ik lees ondertussen de Haynes:
'Remove the crankshaft pulley bolt. It will probably be necessary to prevent the crankshaft from turning as you loosen the bolt. To do this, remove the torque converter/flywheel access cover and wedge a large screwdriver between the teeth of the strater ring gear and the trasmission case'. Verderop:
'Installation is the reverse of removal'.
Dat beantwoord eea dus mogelijk. Ik raakte een beetje in paniek doordat ik met aandraaien van de kop veel kracht nodig had, maar daarmee geen 160nm.
244 DL '76
Berichten: 1.231
Topics: 33
Lid sinds: Jul 2006
shineslikesun schreef:Is een simpele schroevendraaier tussen de tandjes van het vliegwiel en de achterkant van het motorblok Ãcht voldoende om dit geweld tegen te houden?
NEE!
absoluut niet doen! de tanden van je starterkrans breken af, je hele starterkrans schiet los van het vliegwiel, er kan teveel fout gaan. vervolgens breken er een paar tandjes en kun je op zoek naar een vliegwiel. dit is een officieel volvogereedschap voor deze klus:
KLIK
Berichten: 9.863
Topics: 82
Lid sinds: Apr 2006
Je hebt de echte tool in je winkel! Maar deze motor hier is een ouder gebakje waar deze volgens mij niet op past.
Voor de 'center screw' gebruiken ze "dolly 5034" zo te zien iets wat in ÃÃn of twee van de aanwezige gaten in de poelies gebout wordt. Niet heel duidelijk. Maar het blokkeren van het vliegwiel voor de krukaspoelie is niet eens nodig. Staat in TP30156/2.
Ik doe het inderdaad tegen een paspen aan, dan staat de druk loodrecht op de starterkrans en is er, althans bij mij, nog nooit iets gebroken of verschoven. Knock on wood.
Volvo 940 1997 Volvo 144 1969
Berichten: 4.732
Topics: 135
Lid sinds: Mar 2005
Je zou voor de aardigheid ook eens naar
dit filmpje moeten kijken. En
filmpje twee van het terugplaatsen. Dat is een vergelijkbare motor van een Volvo 360
De monteur op de film legt exact uit hoe het moet. Hij heeft de Volvotool voor de krukaspoelie niet, maar heeft daar en oplossing voor. Het ziet er niet verkeerd uit die oplossing, maar ik kan me voorstellen dat als je een schroevendraaier gebruikt je een hoop problemen kunt krijgen.
"Volvo - not everybody's car - but who wants to be everybody?"
Berichten: 9.863
Topics: 82
Lid sinds: Apr 2006
Wat een krappe bedoening in zo'n 360. Maar hij maakt handig gebruik van een gat voor een pickup (als de BDP sensor op de B230F) in het kopp.huis en steekt daar een bout door in ÃÃn van de "signaalgaten" in het vliegwiel.
240's hebben niet zo'n handig gat op die plek, en zeker de oudere generatie niet.
Volvo 940 1997 Volvo 144 1969
Berichten: 678
Topics: 13
Lid sinds: Feb 2009
Ik heb de bak in z'n 5 gezet en daarna met de momentsleutel de bout nagetrokken. Werkt ook en je loopt veeeeeeeel minder risico op schade.
`88 245, B230K, M47
Berichten: 121
Topics: 22
Lid sinds: Sep 2008
Ik heb het hier nagevraagd bij lokale volvo-garage die ook veel aan oudere volvo's werkt. Volgens hem kon het geen kwaad om er een schroevendraaier tussen te steken.
Dat heb ik gedaan, want ik wilde het toch vandaag af krijgen.
En ik heb de bout op 160nm vastgezet.
Alles is (gelukkig) goed gegaan. Daarna rest van de dingen gemonteerd. Bij nakijken timing van distr. riem bleek de krukas toch op enig moment twee tandjes verschoven. Blij dus dat ik daar nog een keer naar gekeken heb.
De auto loopt nu met een andere kop! Op benzine geen stationair en onregelmatig in lage toeren. Trekt verder prima. Op gas is het een hele verbetering. De auto loopt vrij rustig stationair op 800 toeren en trilt stukken minder dan voorheen. Vermogen lijkt ook verbeterd. Kan nu ook optrekken onder de 2000 toeren. Wel nog n keer de klepspeling meten en (laten) stellen.
Ik hoor nog wel een apart bijgeluid in het onder de motorkap, op de achtergrond, maar toch. Lijkt synchroon te lopen met schokken. Iets voor een volgende keer.
244 DL '76
Berichten: 1.231
Topics: 33
Lid sinds: Jul 2006
shineslikesun schreef:Ik hoor nog wel een apart bijgeluid in het onder de motorkap, op de achtergrond,
dat is je loszittende starterkrans
ongelofelijk dat een volvo"specialist" het ook op deze manier doet