Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Kraak" rechtsachter
#1
Ik ben weer op zoek naar een geluid uit de achterwielophanging die er niet in thuis hoort.

Nu uitsluitend rechtsachter. Het klinkt als een soort krak bij korte felle oneffenheden, zoals richels of putten e.d. Maar het klinkt langer, meer als een kraak, bijv. bij drempels. Het gebeurt vooral wanneer de achterwielen bovenaan de drempel zijn gekomen en de auto uitveert. Maar het kan ook bij afrijden van de drempel gebeuren.
De meeste oneffenheden in de weg zijn niet genoeg om de kraak op te roepen. Zelfs grotere doen dan niet persé.

Het geluid is moeilijk te omschrijven, ik ga binnenkort proberen er een opname van te maken. Het klinkt niet als metaal- op metaal. Het is geen tik of klop of piep, echt een krak.
Vanaf de bestuurdersplaats is duidelijk te horen dat het van rechtsachter moet komen.

Aangezien ik al ervaring heb met dempers die geluid kunnen maken, heb ik de Koni's vandaag vervangen door de oude Sachs dempers die ik nog had liggen. Maar het geluid treedt daarbij ook op, m.a.w. de dempers zijn daarmee uitgesloten als veroorzaker(s).

Tijdens het wisselen van de dempers heb ik uiteraard ook naar de bussen van de draagarmen en reactiestangen gekeken. Daar zie ik eigenlijk niets vreemds aan.

Ik denk in eerste instantie natuurlijk aan de ophanging, want dat lijkt me het meest voor de hand liggend. Maar zou het ook iets anders kunnen zijn?
1992 240 Polar (245) *Nr. 2* B200F M47
Antwoord
#2
Klinkt een beetje hetzelfde als bij mijn achterwiel ophanging. Ontstaat het geluid ook bij het schuin oprijden van bijvoorbeeld een verkeersdrempel? Ik ben er zelf ook nog niet helemaal achter, maar lijkt iets met de rubbers in de ophanging te maken.

Bij mij lijkt het ook of er ergens gaten zijn uitgelubberd. Wanneer ik, met ongeveer 80 km/h, het gas bijna loslaat 'rammelt' er wat. Er zit ergens speling, want heb met verschillende bandensets hetzelfde euvel. Weet niet of jij dit ook hebt?
Antwoord
#3
(7 January 2021, 13:32)Hansepans schreef: Klinkt een beetje hetzelfde als bij mijn achterwiel ophanging. Ontstaat het geluid ook bij het schuin oprijden van bijvoorbeeld een verkeersdrempel? Ik ben er zelf ook nog niet helemaal achter, maar lijkt iets met de rubbers in de ophanging te maken.

Bij mij lijkt het ook of er ergens gaten zijn uitgelubberd. Wanneer ik, met ongeveer 80 km/h, het gas bijna loslaat 'rammelt' er wat. Er zit ergens speling, want heb met verschillende bandensets hetzelfde euvel. Weet niet of jij dit ook hebt?

Het grappige is dat ik dat geluid bij schuin op- of afrijden van een wat grotere oneffenheid wel herken van mijn vorige 245. En op lage snelheid is het is inderdaad hetzelfde geluid. Maar die auto deed dat alleen in die ene omstandigheid.

Met mijn huidige 245 ervaar ik het echter alleen op enige snelheid. En ja, het maakt niet uit of ik de Draco's met winterbanden of de Virgo's met zomerbanden erop heb liggen. Ik ervaar echter geen rammelend geluid, wat dat betreft is de ophanging verder redelijk stil.

Met nat weer lijkt het echter wel wat minder dan bij droog weer. Dus toch de rubbers? Mss eens een keer WD40 gebruiken. Ik kwam er dankzij een filmpje gelinkt in dit bericht achter dat dat ook gebruikt kan worden om geluid uit de ophanging tijdelijk te dempen.

Wordt vervolgd...
1992 240 Polar (245) *Nr. 2* B200F M47
Antwoord
#4
Ik ga binnenkort de hele achterophanging nakijken, desnoods deels loshalen en inspecteren. Heb al een paar keer onder de auto gelegen maar kan zo niets geks ontdekken. Hopelijk vind ik dan ook het oorzaak van de 'rammel'.

Daarna alles monteren met nieuw vet ertussen, ik heb namelijk poly bussen, volgens mijn kraken die ook wat eerder dan gewone rubber, simpelweg omdat de meer contactoppervlak hebben met de metalen flensen waartussen ze gemonteerd zitten.
Antwoord
#5
Heb je inmiddels vooruitgang geboekt?

Ik heb nog niets gedaan, dus de kraak is er nog steeds, maar een recente APK is met vlag en wimpel doorlopen. Er was dus niets wat de keurmeester is opgevallen...
1992 240 Polar (245) *Nr. 2* B200F M47
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)