In de basis:
De ontsteking door de verdeler is niet optimaal. Moderne auto's gebruiken ofwel een whasted spark system, ook wel DIS genoemd. Dan vuren 2 bougie's tegelijk door 1 bobine. Een andere mogelijkheid is "coil on plug". Hierbij wordt iedere cilinder van een eigen bobine voorzien.
Het grote voordeel van deze systemen is dat er geen bewegende delen meer in zitten. Door bewegende delen verminderd de nauwkeurigheid van de vonk en de kracht van de vonk.
Het conventionele ontstekingssysteem geeft een spanning van ongeveer 8-12 duizend volt. Deze spanning is nodig om de lucht tussen de bougie-electroden te laten "ioniseren" wat een mooi woord is voor het in geleiding. De vonk springt dan over en afhankelijk van de energie in de bobine zal er een korte tijd een spanningsboog ontstaan. Bij een conventioneel systeem haalt het ontstekingssysteem net genoeg spanning om even een vonk te genereren. Bij de Hall-gever / transistor gestuurde ontsteking is de oplaadtijd van de bobine al wat beter geregeld en is de timing preciezer. Daardoor heeft een standaard electronisch systeem al voordelen.
Als je gaat kijken naar een DIS systeem dan komen de spanningen van de bobine al op 20 duizend volt en zijn ze zelfs gevaarlijk aan het worden voor mensen. Test nooit een coil-on plug of een DIS systeem uit op je lichaam. Maar naast een hogere spanning zit er ook meer energie in de bobine waardoor de vonk langer duurt. Omdat je nu gebruik maakt van 2 bobine's voor 4 cilinders is er immers 2x zoveel tijd beschikbaar om de bobine's op te laden. De hogere spanning is handig zodat bij een moeilijk mengsel of verslechterende omstandigheden de vonk toch zal optreden. Minder misfires dus.
Er zijn diverse systemen beschikbaar. Systemen die de verdeler vervangen door een nieuw exemplaar. Maar vaak kosten deze systemen ruim 300 euro en voegen ze niet veel meer toe dan een "oud" systeem zal doen behalve dat nu alles goed werkt. Feitelijk zou je ook alle onderdelen kunnen vervangen door nieuwe. Vermoedelijk goedkoper en hetzelfde resultaat.
Een 2e mogelijkheid is de verdeler elimineren en voor een modern verdelerloos systeem gaan. Op de sloop zijn de onderdelen daarvoor snel te vinden. Stap op een willekeurige Ford Escort af en je vind een dubbelwerkende bobine en een EDIS 4 kastje. Ik betaalde er samen met wat stekkers en spulletjes 20 euro voor.
Verder dien je een triggerwiel te monteren op de krukas zoals ik dat (of eigenlijk Henk) heb gedaan op mijn GT. De onderdelen daarvoor kosten ongeveer 75 euro bij de Ford.
Vervolgens heb je een computer nodig. Er zijn dan nog 2 varianten. Het ene is het 12 volts systeem. Het andere (duur!) is een systeem dat de laadspanning van de bobine verhoogd tot een paar honderd volt. De uitgaande spanning kan dan oplopen tot levensgevaarlijke waardes, denk aan 40.000 volt of meer. De andere variant is eenzelfde als motronic zoals in veel auto's zit. De kunst is om een computer te vinden die "net" voldoet aan jouw eisen. Om heel eerlijk te zijn ben ik daar nog mee bezig. Wij hebben een paar auto's op gas gezet en nou willen we de ontsteking nog aanpakken, maar dan op een zo goedkoop mogelijke manier. Je zou er een Megasquirt computer aan kunnen hangen. Deze kost rond de 350 euro. De meeste huisvlijt gaat vervolgens in een perfecte bedrading zitten. Er zijn vervolgens wat instellingen die je met een computer (PC) zult moeten doen, maar er zijn wel mensen beschikbaar die je daarbij kunnen helpen.
Samenvattend: een volledig motormanagement systeem laten draaien voor enkel de ontsteking is wellicht wat onbezonnen. Maar er zitten wel duidelijk meer voordelen aan dan opnieuw een verdeler plaatsen. Ik zou dan eerder kiezen voor een verdeler van een later type met hallgever en ontstekingsunit. Als je naar de kosten kijkt is een systeem met verdeler enorm duur ten opzichte van de geclaimde voordelen. Maar wellicht past het wel precies in de verwachtingen die men aan het product stelt. Dat is een keuze die je zelf dient te maken.
Wij zijn nog aan het zoeken naar een goedkoper alternatief voor de electronica enkel voor de ontsteking. Enkel de unit zou je eigenlijk niet meer mogen kosten dan ongeveer 100 euro.
Bij elkaar zou je een systeem moeten kunnen bouwen dat goedkoper is dan wat nu beschikbaar is maar wel duidelijk aanwijsbare voordelen heeft. Vroeger was daarvoor een printje beschikbaar. Ik ga er nog even achteraan of dat nog leverbaar is.
Concreet aan bouwtijd ? Altijd moeilijk om te zeggen. De volgende werkzaamheden:
Sensor + sensorwiel plaatsen
Computer plaatsen
Verdeler verwijderen en afdoppen (maar mag ook rustig als"backup" blijven zitten)
Bekabeling trekken
- Kabel van sensor trekken
- goede massa aanleggen
- 12 volt van accu en contact trekken
- vaccuum leiding trekken naar de computer
- kabels naar de EDIS4 leggen (2 stuks)
- kabels van EDIS 4 naar bobine
- Edis4 voorzien van spanning en massa
De boel inregelen met een laptop.
Ik schat het op een weekend werk als je lekker doorwerkt. Maar in een zaterdag zou het ook moeten kunnen.