RCA uit gaat naar je versterker, ws zitten er 2 tulpstekkers, bv rood en wit. Verlengkabel er aan en die gaan weer in "line-in" op je versterker. Als je versterkte lijnen gaat gebruiken, dus bv de speakerkabeltjes naar links en rechts achter, moet de versterker (als ie er al goed mee overweg kan..) eerst de versterking wegwerken zodat er alleen een signaal overblijft, dit gaat ie dan vervolgens weer opnieuw versterken, vervorming op vervorming... niet interessant, bovendien heb je een lijn-uit dus niet meer over nadenken..
Je hebt dus 1 RCA uit, die zal hetzelfde signaal hebben als de speakers achter, maar dan onversterkt. Als je hiermee bv een 2.1 versterker gaat voeden, (dus links, rechts, sub) , dan zul je op de versterker (niet altijd) een sub uitgang hebben voor allen laag, dan heeft een actief filter
Ãn de versterker alle hogere frequenties er af geknipt zodat alleen laag naar de subwoofer gaat, de rest stuurt ie dan naar de linker en rechter speakers, al dan niet in gebruik, dan doet ie er verder niets mee.
Dan heb je , ik vermoed een witte draad aan de radio, dás de "remote" verbinding (zie ook je beschrijving, wel zo belangrijk..) , deze gaat naar de versterker en schakelt deze in zodra de radio wordt ingeschakeld (en/of bv een motorantenne..). Versterker heeft uiteraard z'n eigen + en - , - zo kort mogelijk op het chassis schroeven, minstens net zo dik als de + kabel (waarvan je vertelde dat er al iets diks in ligt..
kabels,
zoiets, heb je meteen alles.. ff letten op het muziekvermogen, dat bepaald de minimale dikte (zie staatje er onder..)
Condensator,
zoiets als dit.. er staan er meer . Wat doet nou zo'n ding? Moet je zien als een accu die heel snel kan laden en ontladen. Zodra je bas lekker aan het draaien is kan deze in een split-second de versterker geven wat ie nodig heeft, de dynamo is dat ding continu aan het bijladen.
Hierdoor staat het geheel niet aan het boordnet te trekken. Zonder krijg je het effect van dimmende verlichting op de maat als je voor een verkeerslicht staat, Ã
n dan doet je dashboard inclusief radio lekker mee.., en dus ook je audiosignaal.. Qua geluid betekent dat dus dat dat voor de rest van de speakers overeind blijft (voor zover de combi radio - speakers dat kunnen..) en de bas lekker kort en droog blijft, anders flappert het totaalbeeld alle kanten uit en als je een beetje getrainde oren hebt wordt je daar redelijk verdrietig van..
sluit je zo aan...
Dan nog even over de plaatsing van de speakers voor het algemeen. Het belangrijkste geluid wil je vanaf de voorzijde horen, zogenaamde "stage-effect", en als het kan gebruik je dan een compo setje met een eigen filter, liefsts 3-weg, 2-weg is ook al ok... middentonen gaan in de deuren, de tweeters hebben mijn voorkeur op het dashboard, naar boven gericht zodat je een mooiere spreiding van het geluid krijgt en via de voorruit je oren bereikt. Welke speakers..? jouw oren en jouw portemonee.. Geluid kun je ondersteunen door een paar midden-laag, of eenzelfde 2-weg in de achterdeur te plaatsen, fader voor-achter stel je dan zo in dat het "midden" ongeveer vlak voor de hoofdsteunen zit, ter hoogte van je oren zeg maar, kan per muzieksoort en opname verschillen..
Deuren, een autodeur is absoluut gÃ
Ã
n klankkast.. het ding is zo lek als een mandje en voegt echt niets toe.. Het kan soms stoeien met de ruimte (diepte) zijn, maar ideaal is van bitumenmatjes een holte maken in het speakergat en in de deur, zodanig dat de speaker daar in past. Op die manier is de omgeving waarin ie gemonteerd wordt "dood" en kan het materiaal geen geluid wegsnoepen en wordt het onverknipt de cabine in geprojecteerd... Liefst plaats je nog enkele van die matjes op de rest van het blik van de binnendeur onder de bekleding en ad binnenzijde van de deurplaat... resultaat is dat de deur zelf gaat "klinken" als een kartonnen doos die de hele nacht in de regen heeft gestaan.. is ff wat moeite allemaal maar wel waard..
Weet niet of je toevallig elektrisch bedienbare ramen hebt? Als je dan dus geen last van een slinger hebt maak je van MDF een paneel welke de vorm van de deur volgt, netjes bekleden en daarin de speakers monteren. Mooiste is dan een 3-weg set, tweeters onder de ruit, midden-hoog bovenin de deur, midden-laag onder in de deur, deur lekker dempen en het paneel stijf tegen de deur gemonteerd, dan heb je middels het MDF wÃ
l een klankbord... leuk voor een volgend projectje zeg maar...
oh ja, vwb speakerkeus, eea hangt ook samen met waar je graag naar luistert. Ik ga voor "alleseters" die in staat zijn om diverse muzieksoorten te kunnen weergeven, en vooral om instrumenten te laten klinken zoals het hoort.. als je dat weet kun je gericht de "spulletjes" erbij zoeken..