Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
remvloeistof op siliconenbasis
#1
De zuigers van de remklauwen van de 200 serie willen nog al eens vast gaan zitten, soms al na stilstand van de auto van een paar weken Sad is mijn ervaring.

Iemand wees mij op een mogelijke oplossing: remolie met siliconen.

Echter, als ik op internet wat info opzoek kom ik tegenstrijdige berichten tegen:


Veel Harley Davidson rijders en een aantal klassieke auto eigenaren gebruiken i.p.v. de gebruikelijke remvloeistof zogenaamde siliconen remvloeistof dot 5.0
Het grote voordeel hiervan is dat het niet hygroscopisch is en daarom nooit ververst hoeft te worden. Tevens zal uw klassieker na een langere termijn van stilstand geen last hebben van gecorrodeerde remzuigers.



DOT5 siliconenvloeistof.
In 1972 is er een DOT5 specificatie vastgelegd voor remvloeistoffen in polaire gebieden met de nadruk op de viscositeit bij - 40 oC.
Remvloeistof op siliconen basis is niet schadelijk voor de lak.
Siliconenolie neemt echter wel lucht op wanneer zij onderhevig is aan sterke luchtdrukschommelingen, b.v. bij het rijden in de bergen.
Eenmaal opgenomen lucht wordt moeilijk afgestaan waardoor de remmen sponzig kunnen aanvoelen(gasbellen).
Remvloeistof op siliconen basis is niet hygroscopisch. Dit betekent dat het geen water kan opnemen. De opgenomen lucht bevat echter ook waterdamp. Deze hoeveelheid is afhankelijk van de luchtvochtigheid van de omgevingslucht tijdens de opname. Door de druk in het remsysteem zal de waterdamp condenseren. Hierdoor is het mogelijk dat er toch water in het remsysteem komt. Zonder emulgatoren zullen en kunnen water en olie zich niet vermengen. Omdat de dichtheid van water groter is als die van siliconen olie, zal het water zich verzamelen op het laagste punt, dus bij de remzuiger. Hierdoor kan er zich roestvorming ontwikkelen, waardoor indien de auto lange tijd niet gebruikt wordt, de remzuigers vast kunnen roesten.


Is iemand hier bekend met de zin -of eventueel onzin- van siliconen remolie?
Antwoord
#2
Ik zou dat hygroscopisch gedoe toch niet te serieus nemen. Van beroep ben ik laborant en heb ik de test al gedaan (via de Karl Fischer methode) en wat blijkt: Remolie die meer dan 100000 km niet ververst is bevat niet meer water dan nieuwe remolie. Logisch toch, de remolie zit volledig afgesloten, dus waar zou dat water vandaan komen. Zo is er ook een fabeltje alsof de viscositeit van motorolie zou afnemen. Bij wat ik getest heb blijkt dat ook niet het geval te zijn. Ik denk dat dit alles meer met geld verdienen te maken heeft dan met onze veiligheid. Trouwens in het extreemste geval remt een auto ook op puur water, alleen ligt het kookpunt dan lager. Maar dat ga je hier in onze lage landen niet bereiken.
Antwoord
#3
Volgens mij gebruiken Harley rijders siliconen uitsluitend voor het vergroten van de voorgevel van hun duopassagier. ;D ;D ;D
Zwarte Amerikaanse 245 met heel veel chroom.
Antwoord
#4
Zwarte Flirt schreef:Volgens mij gebruiken Harley rijders siliconen uitsluitend voor het vergroten van de voorgevel van hun duopassagier. ;D ;D ;D
lol
Antwoord
#5
Het is misschien wat simpel gedacht maar aangezien siliconen nogal glibberig spul is zou ik verwachten dat met dot5 de zuigers in de remklauwen beter gangbaar blijven als de auto een tijd stil staat.

Het zou bedoeld zijn voor een auto waarmee s'winters niet gereden gaat worden en s'zomers ook niet frequent. Ik weet nu al dat ik met gewone remvloeistof elk voorjaar de remmen uit mekaar zal moet halen wil ik niet met aanlopende remmen rijden.

Het is mij dus niet te doen om betere remprestaties of om te gaan racen maar puur om onderhoudsvriendelijkheid Smile

No more sticky brake cylinders after winter-stop, ideal for classics
De vraag is natiuurlijk of het ook echt zo is.Fabrikanten maken er vaak een mooi verhaal van ;D


Hier wat ervaringen op een ander forum:
http://www.citroenhyforum.nl/8/viewtopic...ebfcbbf02d
Antwoord
#6
Volgens mij moet je bij DOT 5 denken aan 15 jaar opslaan om het interessant te maken, militaire depots en zo. Gewone DOT 3 en 4 houdt het bij mij althans ook wel een winter buiten uit. 't Is even knarsen en schuren maar na 500 meter en twee keer remmen is alles weer gangbaar.

Je plakkende remmen hebben misschien een andere oorzaak. Kan het zijn dat de stofhoezen vd remklauwen versleten zijn?

HD is de enige OEM gebruiker van DOT 5, dus die lui hebben weinig keus.
Volvo 940 1997  Volvo 144 1969
Antwoord
#7
Citaat:Je plakkende remmen hebben misschien een andere oorzaak. Kan het zijn dat de stofhoezen vd remklauwen versleten zijn?

idd..

Vaak wordt gedacht dat het aan de "natte"kant (de remoliekant) vast gaat zitten,terwijl de stohoezen gewoon stuk zijn.De boel rot dan vast aan de droge kant .
Tijd voor een revisieset.
Volvo Amazon , 1966 B230FK , 15G op 0,6 bar.
Antwoord
#8
Zijn er nog nieuwe ervaringen op dit gebied?
Hele remsysteem is momenteel zo goed als droog, dus een mooi moment om te upgraden van DOT4 (misschien is het wel 3) naar DOT5.1 of naar de niet hygroscopische DOT5.0?
Is het remsysteem van een 140 eigenlijk geschikt voor 5.1?

edit: zag hier nog iets recentere ervaringen ook van een bekend forumlid.
http://www.keversite.nl/forum/viewtopic.php?f=5&t=21972

info:
http://www.bardahl.nl/uploads/media/B53600NL_01.pdf
Antwoord
#9
5.1 geeft toch reelmatig problemen met de oudere rubbers die er door worden opgevreten? persoonlijknzou ik met een "oude auto" zoals een volvo niet verder gaan dan dot 4.

daarbij is dot 5 leuk voor circuit gebruik maar voor een normale straat auto overkill. in mijn ogen dan he.
Antwoord
#10
5(.0) wordt gebruikt voor vaak stilstaande voertuigen, volgens mij juist niet zo ideaal als racespul omdat de vloeistof makkelijker samendrukbaar kan zijn (lijkt me vreemd voor een vloeistof). Maar voordeel dat het niet hygroscopisch en niet lakaantastend is en je hoeft het niet zo vaak te verversen.

5.1 is weer gewoon op de zelfde basis als de Dot3 en Dot4. Waarom zou dat rubbers aanvreten?
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)